DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

Folyékony kalcium lágyzselatin kapszula 400mg/240db
A Kalcium szükséges a csontok és fogak normál szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer normális működéséhez. Dohányzóknál, rendszeres kávé- és alkoholfogyasztóknál, ülő vagy mozgásszegény életmódot folytatóknál hozzájárulhat a csontrendszer épségének megőrzéséhez.
Figyelmeztetés: Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás!
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Hatóanyagok:
Kalcium 1db/400mg - 50*RDA%
2db/800mg - 100RDA%
RDA:felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyiség

Összetevők: Kalcium-karbonát, szójabab olaj, zselatin, nedvesítőszer (glicerin), fényezőanyag (fehér viasz), hidrogénezett szójabab olaj, színezék (titán-dioxid)
Nettó tömeg: 405g/240 kapszula
Minőségét megőrzi: Lásd a flakon alján, a jelzett hónap végéig.
Alkalmazási javaslat: Naponta 2x1 kapszulát bő folyadékkal nyeljünk le!
Tárolás: A készítményt tartsa gyermekektől elzárva, száraz, hűvös sötét helyen! A termék kupakját mindig gondosan zárja vissza!

 
https://www.bediamonds.hu/bnmarika1214/Kalcium


Történeti áttekintése:


A kalcium vegyületek az ókortól ismertek. A mészkő illetve a márvány égetésével már ekkoriban is és mind a mai napig égetett meszet (kalcium-oxidot, CaO) állítottak elő. Az égetett mész vízzel való reakciójakor kalcium-hidroxid, vagyis oltott mész keletkezik, ami fontos építési alapanyag (a cement és a habarcsok egyik alkotója), emellett fertőtlenítő hatással is bír, így fehér falfestékként is használják. A habarcsot az ókorban mészkő mellett gipszből (kalcium-szulfát dihidrát CaSO4.2 H2O) is készítették.


Míg az ókori Rómában főként mészkőből készítették a habarcsot, addig az ókori Egyiptomban főként gipszből, ezért az ókori Egyiptomi sírkövek és piramisok falburkolata általában tartalmaz gipszet is. A habarcskészítés munkálatairól írt akis-ázsiai Dioszkoridész a Krisztus utáni 1. században. Dioszkoridész adta a kalcium-oxidnak az égetett mész nevet. A kalcium neve a latin calx szóból származik, amely meszet jelent.


Előfordulása a természetben:


Nagy reakciókészségének köszönhetően a kalcium csak vegyületei formájában fordul elő a természetben. Minden természetes vegyületében Ca2+ kation formában van jelen. Mint biogén elem, az egyike az élő szervezetbeli sejtek alapvető építőköveinek. A földkéreg igen nagy részét alkotják a kalciumtartalmú ásványok és kőzetek. A kalcium alkotja a földkéreg 3,4 - 4,2%-át, így az ötödik legnagyobb mennyiségben előforduló elem és a harmadik leggyakoribb fém a földkéregben, így helye a vas és amagnézium között helyezkedik el. A tengervízben a átlagos koncentrációja 0,4 g Ca/l, a világűrben egy Ca-atom jut félmillió hidrogénatomra.


A kalcium leggyakoribb kőzete a mészkő (főként kalcium-karbonát CaCO3 különböző formákban), melyet kalcit és aragonit (kémiailag azonos anyagok) ásványok alkotnak főleg. A mészkő igen gyakori kőzet, csaknem mindenütt előfordul, ahol nagyobb mennyiségű biológiai eredetű vagy őskori (elsősorban másodkori) tengeri lerakódásoknál képződött. Kettős karbonátja, melyet dolomitnak (kalcium-magnézium-karbonát (CaMg(CO3)2) neveznek, főként Kaliforniában, Kanadában,Mandzsúriában, Dél-Ausztráliában, Brazíliában, Európában pedig Stájerországban,Szlovákiában és Euboi
án fordul elő. Európában az egyik leggazdagabb ország kalciumforrásban Csehország.


A kalciumásványok különleges típusát képezi a pórusos kréta, amely csaknem tisztakalcium-karbonát, szinte fénylő fehér színű, mely főként a La Manche csatorna vagy aRügen sziget partjai mentén fordul elő. Legnagyobb lelőhelyei a földtörténeti kréta korban keletkeztek az őstengerekben a karbonátok kicsapódásával és lerakódásával. Az ilyen lerakódások sok ősi élőlény vázát is megőrizték magukban. Neve utal rá, hogy egykor az iskolai krétát is ebből az ásványból készítették, azonban a mai kréta kalcium-szulfát(gipsz) alapú, melyet porának préselésével állítanak elő.


A kalcium élettani jelentősége
A kalcium biogén elem, amely minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. A gerincesektestében a csontok és a fogak alapját alkotják a kalcium-sók. Előfordul azonban az izmokban, avérben és más testnedvekeben illetve szervekben. Cornu aspersum (Müller O. F., 1774)
Az élőlények kemény vázait is általában kalcium alkotja, így a tojáshéjat, a csigaházat vagy a kagylóhéjat. A hatalmas és kitejedt korallzátonyok, melyek évszázadokon át keletkeztek, az elpusztultkorallok megmaradt kalcium-vázai.


A természetben is gyakori, de a testünkben legnagyobb arányban (a testömeg 1,5-2%-át teszi ki) előforduló ásványi anyag. Több mint 99%-a a csontjainkban található meg, de fontos szerepet játszik az összes enzimatikus folyamat, az izomösszehúzódás, a szívműködés, a neurotranszmisszió és a véralvadás folyamataiban. Nem tudom, hányan tudják közületek, hogy a szervezetünkben
található elemek között a szén, oxigén, hidrogén és a nitrogén után a kalcium az ötödik helyet foglalja el!


A kalciumból 2,5 kg van a szervezetünkben, ennek 99 %-a a csontokban, 1 %-a az érfalakban és a lágy szövetek sejtjeiben található. A kalcium tulajdonképpen a test ragasztóanyaga, összetartja az egész szervezetet. A kalcium ionjai éppen akkora méretűek, hogy könnyen bejutnak a sejtekbe, tápanyagok egész sorát viszik magukkal, majd visszafordulnak újabb adagért.


A kálcium és a foszfor együttesen erős csontokat és egészséges fogakat biztosít. Segíti az idegrendszer működését, különösen az ingerületek áttevődését, elősegíti a véralvadást, görcsoldó, csökkenti az álmatlanságot, közreműködik a vas felszívódásban. Gondoskodig a szabályos szívverésről, befolyásolja a sejtmembrán áteresztőképességét és a vérkeringést, csökkenti a gyulladásra való hajlamot és az allergiát.

A kálcium elősegíti a vas felszívódását, enyhíti az álmatlanságot, erős csontokat és fogakat épít, javítja az idegrendszer működését. Hiánya angolkórt, csontlágyulást, csontritkulást, valamint fogszuvasodást okozhat. Túlzott stresszérzékenység, allergia, fokozott gyulladásra való hajlam és egyes izomcsoportok görcse ugyancsak kálciumhiányra utal. A kálcium és a vas az a két ásványi anyag , amely leginkább hiányzik a nők étrendjéből. Ez főleg a szülés utáni időszakban és az idősebb korban jelentkező tünetekből sajnos csak utólag- válik nyilvánvalóvá.


Hát - és derékfájásban szenvedőknek enyhülést hozhat a kálcium. Sokszor segít menstruációs görcsöktől szenvedőknek. Azoknak a tizenéveseknek, akiknek " növekedési fájdalmaik" vannak, gyakran csak több kálciumra van szükségük. Hipoglikémiás betegeknek (csökkent vércukorszint) ugyancsak érdemes fokozniuk a kálciumbevitelt. Hiány esetén a kálcium a csontokból oldódik ki, így a vérbe kerül és az érfalra rakódik le, ami a károsodott, felrakódott érfalak meszesedéséhez vezethet. Kálciumhiány esetén az ólom könnyebben felszívódik és a csontokba, fogakba lerakódik. Egészséges felnőtt embernek általában napi 800-1200 mg kálciumra van szüksége. A kálcium "ellenségei"a zsírok, az oxálsav (pl.: a csokoládéban található), valamint a fitinsav ( gabonafélék tartalmazzák) .

A legtöbb kálcium a tejben és a tejtermékekben, továbbá az olajos magvakban ( mogyoró, dió) , szójában és a zöldségekben van. Olajos magvakból nem fogyasztunk eleget, a tejet pedig a szükséges enzimek hiánya miatt az emberek 70-80 %-a nem tudja tökéletesen megemészteni, így szinte mindannyian kálciumpótlásra szorolunk. Napi 2000 mg-nál (2 gramm) nagyobb adag kálciumot tartósan bevinni a szervezetbe csak orvosi ellenőrzés mellett ajánlott. Kis mennyiségű D vitamin, foszfor, magnézium fokozza a kálcium felszívódását. Javasolt a kálciumot a nap folyamán több kisebb dózisra elosztva adagolni, mert hatásosabb.

Az ionizált kalcium gyengén lúgos környezetben tartja a vért, vagyis a kalcium egyik legfontosabb biológiai feladata a szervezet gyengén lúgos kémhatásának fenntartása! A csontritkulás, a vese-, az epekő arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezet el van savasodva. Valamit tennünk kell! Az ionizált kalcium lúgossá változtatja a szervezetet, megkezdődik a fokozott oxigén felvétel és a betegség megszűnik! A betegséget okozó baktériumok, vírusok, gombák mindig a szervezet azon részén jelennek meg, amelyek kevés oxigént kapnak. A szervezet állandóan kutatja a lúgtartalékait, amellyel semlegesíti testünk nagy
mennyiségű savtartalmát.

Egyetlen ilyen tartalékunk van: a csontok és a fogak, melyekbe a kalcium be tud épülni. Amikor a szervezet lúgosítani próbálja önmagát, a csontból és a fogakból vonja ki a kalciumot. A kalcium szintjét a vérben a mellékpajzsmirigy-hormon szabályozza, a túl alacsony bevitel ennek a megemelkedését okozza, ami pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A magas kalciumbevitel a menopauzán átesett nők esetében kedvező hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Az oxalát, - amely a legtöbb ételben előfordul - felszívódásának csökkentésével a kalcium közvetve segíthet kisebbíteni a vesekő kialakulásának kockázatát is.

A kalcium részben megköti a zsírokat és a koleszterint. Néhány kutatás arra utal, hogy így fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Állati kísérletek kimutatták a kalcium szerepét a női csírasejt kialakulásában is. Különböző mechanizmusok által a kalciumnak a vastagbélben rákellenes hatásai is lehetnek.
A legtöbb ember jóval kisebb mennyiséget fogyasztja a Kalciumot, mint az ajánlott lenne, a vegetáriánusok pedig gyakran még ennél is kevesebbet visznek be a szervezetükbe. Ez az étrendi hiányosság főleg a fehér és ázsiai nőknél járul hozzá a csontritkulás kialakulásához.


Az, hogy alacsony a kalciumszintünk, általában észre sem vesszük. Ám ha ez nem csak időszakos, hanem a vérben lassan és fokozatosan csökken az ásványi anyag mennyisége, azt már jelezheti a szervezet: feledékenyekké, depresszióssá válhatunk, sőt a viselkedésünk is megváltozhat. Ahogy Nagy Ildikó neurológus mondja, tetania néven ismert egy olyan jellegzetes tünetegyüttes, ami már arra utal, hogy nagyon alacsonnyá vált a vérben lévő kalcium-mennyiség. „A tetaniát az jelezheti, ha az ajkunk, a nyelvünk, az ujjaink zsibbadnak, görcsölni kezdenek a végtagjaink.

A kezünkben, lábunkban kialakuló izomgörcsök speciális, úgynevezett őzfejtartáshoz vezetnek, de általános izomfájdalom, arcizomgörcs és - súlyos esetben - a gégeizmok görcse is felléphet” „A vér kalcium szintjének fenntartása részben a táplálékkal felvett ásványi anyag mennyiségétől, részben gyomor-bélrendszeri felszívódásától és vizelettel való kiválasztásától függ.


Miért életbe vágó?


- A kalcium felelős az anyagcsere- és elektromágneses folyamatok normális lefolyásáért a sejtekben.
- Nélkülözhetetlen az izomműködéshez, így a szívizom működéséhez is.
- Hiányában véralvadási zavarok, rendelellenes vérnyomás, alvási problémák, tápanyag felszívódási rendellenességek lépnek fel.
- A kalcium (és magnézium)hiánya befolyásolja az izomsejtek összehúzódását, amely az izületekre is hatással van.
- A kalcium hiánya hozzájárul a premenstruális szindróma tüneteinek kialakulásához is.


Miben segít?


 Erős csontokat és egészséges fogakat biztosít.
 Gondoskodik arról, hogy szabályos legyen a szívverés.
 Enyhíti az álmatlanságot.
 Közreműködik a vas felszívódásában.
 Segíti az immunrendszer működését, különösen az ingerületek áttevődését.
 Segít enyhíteni az allergiás (különösen a szénanáthás) tüneteken.
Ellenségei:
Nagy mennyiségű zsír és oxálsav (utóbbi a csokoládéval és a rebarbarával kerülhet a szervezetbe), valamint a fitinsav (a magvakban fordul elő) meggátolhatja a kálcium megfelelő felszívódását.
Tanácsok:
 Ha hát és derékfájása van, kálcium- vagy csontlisztkészítmények esetleg segíthetnek.
 A menstruációs görcsöktől szenvedőknek gyakran enyhülést nyújt, ha növelik a kálciumbevitelüket.
 Tizenévesek, akiket éppen "növekedési fájdalmak" kínoznak, gyakran megszabadulnak ettől a kellemetlenségtől, ha fokozzák a kálciumbevitelüket.
 A hypoglycaemiában szenvedők több kálciumot szedhetnek (kelát kálcium ajánlott napi 1000-1500mg adagokban).
 A kálcium A-, C- és D-vitaminnal, valamint vassal, magnéziummal és foszforral együtt adva hat a legjobban.


Ajánlott napi kalciumbevitel életkor szerint:


Életkor


Kalcium (mg/nap)
0–6 hónap
210
7–12 hónap
270
1–3 év
500
4–8 év
800
9–18 év
1300
19–50 év
1000
51+ év
1200
Várandósság alatt
1200
Szoptatás idején
1000
Menopauza ideje alatt
1500


Kutatások, Tanulmányok:


Bár van egy kis vita a kalcium és más tápanyagok szerepéről a rákbetegség megelőzésében, növekszik azon szakértők száma, akik úgy vélik, igenis sokféle rák megelőzhető volna a helyes táplálkozással elérhető értékes tápanyagok bevitelének növelésével, étrendkiegészítők szedésével és a rendszeres testmozgással.
Egy 2001-ben, a Rák ( Cancer ) folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja ezt a feltevést.


A Tel Aviv Egyetem és a Héber Egyetem kutatói olyan betegeknek adtak kalciumot 1 éven keresztül, akiknek olyan kicsi, nem rosszindulatú polipjuk volt (ezeket adenómáknak hívjuk), amelyek köztudottan vastagbélrák kialakulásához vezethetnek. Olyan betegeket is megfigyeltek, akik nem részesültek kalciumpótlásban. Miután a betegek beszámoltak étkezési szokásaikról és életvitelükről, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik kalciumot szedtek, átlagosan 58 %-kal csökkent a jóindulatú daganatok mérete. Azon betegek esetében, akik nem szedtek kalciumot, ez az arány csupán 26%-os volt. A jótékony hatás azoknál a betegeknél volt a legnyilvánvalóbb, akik a kalcium bevitele mellett alacsony zsírtartalmú étrendet követtek: az ő esetükben óriási, 73%-os csökkenés volt megfigyelhető.


Egy 2003-as harvardi tanulmány, mely a Nemzeti Rák Intézet Folyóiratában ( Journal of the National Cancer Institute ) jelent meg, szintén alátámasztja a kalcium – vastagbélrák összefüggést. A kutatók 135 ezer férfi és nő esetében vizsgálták meg az étrendet és a vastagbélrák előfordulását. Megállapították, hogy a megvizsgált egyének között, akik legalább napi 700-800 mg kalciumot fogyasztottak, majdnem felére csökkent a vastagbélrák bizonyos típusainak kialakulási kockázata.

Annak ellenére, hogy a kutatók nem vizsgálták meg külön a nagy mennyiségben bevitt kalcium hatását és nem tettek javaslatot a jelenleg ajánlott napi kalcium bevitel megemelésére, állítják, hogy ez a tanulmány megmutatja a javasolt minimális napi kalciummennyiség bevitelének jelentőségét. Évente 45,000 amerikai hal meg vastagbélrákban. Az Amerikai Táplálkozástudományi Kollégium Folyóiratának ( Journal of the American College of Nutrition ) egy jelentése szerint a kalcium csökkentheti más rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

A jelentés olyan tanulmányokat tekintett át, amelyek megállapították, hogy a kalcium nem csak a különböző bélrendszeri rákok kialakulását csökkenti, hanem a menopauza előtti emlőrák, és valószínűleg a petefészekrák kialakulását is.
A kalciumbevitel növelése fokozza a fogyást, állítja egy új tanulmány, amely a British Journal of Nutrition, legfrissebb számában jelent meg, de csak azoknál, akik kalciumszegény étrenden élnek.


Angelo Tremblay és csapata a Laval Egyetem orvosi karán egy 15 hetes fogyókúra során végzett kutatásokat. A résztvevők átlagosan kevesebb mint 600 mg kalciumot fogyasztottak naponta, holott a napi ajánlott bevitel 1000 mg. Az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé egyik csoportjuk 1200 mg kalciumpótlást kapott tabletta formájában, a másik csoportjuk pedig placebót. A kalciumkiegészítést szedő nők csaknem 6 kilogrammot fogytak a program végére, míg a kontrollcsoport tagjai csupán 1 kilogrammot.


"Azt feltételezzük, hogy az agy érzékeli a kalciumhiányt és azzal akar kompenzálni, hogy ösztönzi a táplálékfelvételt, ami nyilvánvalóan ellenkezik az összes fogyókúrás program elveivel" - mondta Angelo Tremblay, a Kanadai Környezeti és Energiaegyensúlyi Kutatóintézet tulajdonosa. "Az elegendő kalciumbevitel úgy tűnik, hogy csökkenti az evés utáni vágyat" - tette hozzá.


Az elegendő kalciumfogyasztás ezért a fogyasztóprogramok sikerében fontos szerepet játszik. A kutató szerint a klinikájukat felkereső elhízott nők fele nem vesz magához elég kálciumot. Tremblay professzor és csapata már évek óta tanulmányozza a kalcium és az elhízás kapcsolatát. Első eredményeik 2003-ban jelentek meg, és felfedték, hogy a kevés kálciumot fogyasztó nők szervezetében több a zsír, vastagabb a derekuk, magasabb a rossz koleszterin-szintjük. Második tanulmányuk kimutatta, hogy a hatéves időszak alatt minél inkább csökkentette valaki a tejtermékek fogyasztását, annál jobban meghíztak, és annál vastagabb lett a derekuk.

2007-ben Angelo Tremblay és csapata kimondta a kalciumfogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát a diétázók körében.
Orvosi javaslat az a diagnózis, és/vagy speciális gyógyszer-felhasználási körülmény, amely az egyén állapotával áll kapcsolatban. Ebben a hírlevélben semmilyen formában nem adunk orvosi tanácsot, nem testesítünk meg orvos-beteg kapcsolatot. Javasoljuk, mindig egyeztessen orvosával, ha állapotával kapcsolatban bármilyen kérdése vagy gyanúja merülne fel. Ugyancsak javasoljuk egyeztetni orvosával az itt leírtak Ön általi értelmezését, mielőtt bárminemű új kezelésben részesülne.

SOHA NE HAGYJA FIGYELMEN KÍVÜL VAGY KERÜLJE MEG AZ ORVOSI TANÁCSOT, AZ OKBÓL, HOGY BÁRMILYEN INFORMÁCIÓT OLVASOTT EBBEN A HÍRLEVÉLBEN VAGY BÁRMELY A HÍRLEVÉLHEZ KAPCSOLT EGYÉB MÁS OLDALON.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 91
Heti: 389
Havi: 1 478
Össz.: 937 866

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Kálcium kapszula
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2018 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: borsmenta rajz - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »