DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

https://www.bediamonds.hu/bnmarika1214/


rhodiola_rosea02.jpg


A százévesek gyökere - Rhodiola rosea
…avagy a hosszú, boldog élet ősi titka Tibetből
Közép- és Kelet-Ázsiában, a Kaukázus és Tibet hegyeiben, valamint az Alpok 2000 méter feletti nyílt, sziklás részein, kőgörgetegek között él a Varjúhájfélék családjába tartozó illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea L.), amely "rózsagyökér" néven is ismert.


Évelő növény. Népies neve rózsás, vagy illatos varjúháj, ezt a nevet rózsaillatú gyökeréről kapta. A növény tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, amelyek a levélrózsa közepe felé haladva egyre halványabbak lesznek.

A levélcsúcsok enyhén pirosak. Fürtökben nyíló virágai igen aprók. Nem túl vízigényes, ezért akár hosszabb időt is képes víz nélkül átvészelni. A meszes és a savanyú talajon egyaránt megél.

Természetes körülmények között elsősorban északon, alhavasi területeken él. Megtalálható Szibériában, Oroszországban, Ázsiában, az Altáj hegységben, Kína északi és délnyugati részén, Izlandon, Skandináviában, Kanadában valamint Alaszkában is.


A növénynek két tudományos neve is van: Sedum rosea és Rhodiola rosea.
A Rhodiola rosea a kelet-európai és az ázsiai népek által évezredek óta ismert.

A népgyógyászatban előszeretettel használt növény.
Tibetben már 1200 évvel ez előttről is vannak írásos feljegyzések az "aranygyökér", vagy más néven "sarki gyökér" gyógyító hatásáról.


Alkalmazták rossz hangulat ellen, krónikus fáradtság ellen, a nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, és mint serkentőszert, a munkateljesítmény javítására is.


A modern kor emberének azonban sokkal inkább a stressz okozta tünetek enyhítése, az általános roboráló, antidepresszáns és adaptogén hatása keltette fel érdeklődését.


A Rhodiola rosea egy különleges adaptogén. Jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a többi adaptogén fölé helyezik ezt a gyógynövényt. Adaptogén hatásának köszönhetően fogyasztója másképp értékeli az élethelyzeteket.


Az egyik legjelentősebb szerepe ezért a stressz moduláció, mert homeosztázist (egyensúlyállapotot) hoz létre a szervezetben.

A Rhodiola rosea ezáltal javítja, vagy visszaállítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenállását,elősegíti az immuntoleranciát (felismeri az „önmaga” és „nem önmaga” közti különbséget) és egy mindig éber immunfelügyeletet hoz létre.


A Rhodiola rosea hatása az immunrendszerre abban nyilvánul meg, hogy fokozza a szervezet stressztűrő képességét. A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, és tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességét.

Ez adhat magyarázatot arra, hogy a stressz miként volt képes ilyen pozíciót kivívni magának a modern társadalomban: legyengítette az immunrendszer ellenállását (a potenciális támadók és a nem saját anyagok ellen), az immuntoleranciát (saját antigénjei iránt) és az immunfelderítést (a daganatellenes immunitást).

Ezeknek az immunmechanizmusoknak a gyengesége lehetővé teszi, hogy az opportunista, degeneratív, autoimmun és rosszindulatú betegségek virágozzanak.

Mint különleges adaptogén, a Rhodiola rosea a civilizációs betegségek, a növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere. Egyik legfontosabb szerepe a stressz módosításában az, hogy visszaállítja a szervezetben a homeosztázist. Ha a homeosztázis helyreáll, az immunsejtek is helyesen működnek.


Kísérleti eredmények


A tibeti szerzetesek már 1200 éve is ismerték Rhodiola rosea áldásait, melyeket napjainkra a modern tudomány is igazolt. A Rhodiola rosea kiváló tulajdonságairól számos kísérlet eredménye is beszámolt az elmúlt években. Ezek közül a vizsgálati eredmények közül olvashat itt néhányat.


Rhodiola rosea hatása a szellemi teljesítményre


Egy vizsgálatban a Rhodiola rosea hatását 17-19 éves indiai orvostanhallgatókon figyelték meg, akik egy kemény vizsgaidőszak alatt erős szellemi igénybevételnek voltak kitéve. Ők csupán 50 mg Rhodiola kivonatot kaptak naponta kétszer.
A leglátványosabb különbség a vizsgálat során a fizikai- és szellemi frissességben, illetve az általános közérzetben mutatkozott meg.Mellékhatás egyik vizsgálatnál sem volt kimutatható.


Rhodiola rosea hatása a fizikai teljesítményre


A Rhodiola rosea hatását vizsgálták 52 fiatal (20-25 év közötti), nemzetközileg elismert sífutó és sí-lövő részvételével. A versenyzők az edzés megkezdése előtt egy órával kaptak vagy Rhodiola rosea kivonatot vagy placebót (hatóanyag nélküli tablettát).


Ezután következett a sífutók számára a 30 kilométeres, a sí lövőknek pedig a 20 kilométeres táv, az utóbbiaknak négy lövészettel kombinálva.
Azok a sí-lövők, akik Rhodiola rosea kivonatot kaptak, pontosabban céloztak, jobban összpontosítottak és kevésbé remegett a kezük. A kivonat hatása a futóteljesítményben is megmutatkozott: 9 százalékkal növelte a teljesítményt a kontrollcsoporthoz képest.


Az edzés befejezése után a Rhodiola rosea kivonatot kapó sportolók pulzusa visszaállt a normális szint 104-106 százalékára, míg a placebót szedők pulzusa a normális 130 százaléka volt.


Kontrollcsoportos vizsgálatban


Egy Rhodiola rosea kivonatával végzett kontrollcsoportos vizsgálatban fiatal, egészséges orvosok teljesítményét vizsgálták megterhelő éjszakai műszak során.
Több szellemi funkciót együttesen mértek, figyelve a fáradás jeleit az idő előre haladtával (például a rövid-távú memóriát, koncentrációképességet, az audiovizuális észlelést, stb.).


Minden résztvevő úgy tudta, hogy kapja a hatóanyagot, de valójában csak a csoport egyik része kapott 170 mg Rhodiola rosea kivonatot. A többiek – tudtukon kívül – hatóanyag nélküli tablettát vettek be.
A Rhodiola roseát szedők 20 százalékkal jobb szellemi funkciókat mutattak fel a vizsgálat két hete alatt, mint a csoport másik fele.


Placebo kontrollcsoportos vizsgálat
A Rhodiola rosea zsírsavakra gyakorolt hatásának megfigyelésére placebo kontrollcsoportos vizsgálatot végeztek kutatók.
Előbb nyugalmi állapotban, majd egy órányi fizikai gyakorlatot követően is tesztelték a kísérletben résztvevők lipid szintjét.


Azoknál, akik Rhodiola rosea kivonatot kaptak, a nyugalmi időszakban 6 százalékkal, terheléskor 46 százalékkal magasabb zsírsav szint volt kimutatható, mint a kontrollcsoportnál.
Ez a nagy eltérés a két csoport között a Rhodiola rosea azon képességének tulajdonítható, hogy aktiválja a zsírlipázt, a test zsírtartalékainak elégetéséért felelős enzimet.


Depressziós tüneteket csökkentő hatás
Egy nyitott klinikai vizsgálat során a Rhodiola rosea depressziós tüneteket csökkentő hatását figyelték. 128 páciens kapott Rhodiola rosea kivonatot.
A megfigyelt személyek 65 százalékánál a depressziós kórtünetek csökkentek vagy megszűntek.


A Rhodiola rosea (sarki gyökér; aranygyökér) új adaptogén gyógynövény, amely a multivitaminok és ásványi anyagok komplex formulái mellett hatékony, de szelíd fegyver a stressz ellenes anyagok arzenáljából. Számos egyedülálló tulajdonsága messze a többi adaptogén fölé helyezi.


Fontos annak megértése, milyen szempontok szerint lesz egy gyógynövény valódi adaptogén. A növénynek a következő kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy adaptogénnek tekinthessük: A növénynek non-toxikusnak és a szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlannak kell lennie.

Folyamatos normalizáló hatást kell kifejtsen az egyén pszichológiai funkcióira Az általa folytatott tevékenységnek nem specifikusnak kell lennie, és fenn kell tartania a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal (például:stressz) szemben.

Normalizálnia kell a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra. Más szóval korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül. Ezek igen magas igények egy anyaggal szemben.

A lehetséges mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerekkel ellentétben, az adaptogéneknek, a szervezet megzavarása vagy károsítása nélkül kell jótékony hatást kifejteniük. Nem sok növény rendelkezik adaptogén tulajdonságokkal, és ha nem a szovjet kutatókon múlt volna, a Rhodiola rosea és sok más növény adaptogén jellemzőit talán soha nem fedezték volna fel.

Számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik, melyek megkülönböztetik a többi
adaptogéntől. Kutatók szerint a Rhodiola kb. 200 fellelhető fajtája közül csak a Rhodiola rosea tartalmaz rosavint és a hozzá kapcsolódó fitokemikáliákat, a rosint és a rosarint, a szalidroziddal együtt.

Tehát az összes különböző faj közül a Rhodiola rosea a biológiailag legaktívabb.


Mitől olyan híres növény a Rhodiola?


A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:


 Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások


 Kardioprotektív (a szív- és érrendszeri problémák elleni hatás)


 Stressz és depresszió elleni hatás


 Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás)


 Szívritmusszabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen


 Mentális és kognitív funkciók javítása


 Növeli az agy és izom vérellátását


 Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust


 A szexuális funkciókat javítja


 Antidiabetogén (szénhidrát-anyagcsere szabályozásának összehangolása)


 Májvédő hatás


 Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén


 Az idős korral összefüggő zavarok és betegségek elleni védelem


Napjainkban a betegségek 80 százaléka is a stresszben gyökerezik. A Rhodiola rosea adaptogén tulajdonságairól, olyan tudományos eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint képes csökkenteni a stressz káros hatásait és ezáltal alkalmas a betegségek megelőzésére.

Adaptogén hatásának köszönhetően az egyén másképp képes értékelni az élethelyzeteket, így ritkábban alakul ki vészreakció, valamint meghosszabbítja az ellenállás fázisát. Az egyik legjelentősebb szerepe ezért a stressz moduláció, mert homeosztázist (egyensúlyállapotot) hoz létre a szervezetben.

A Rhodiola rosea ezáltal javítja vagy visszaállítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenállását, elősegíti az immuntoleranciát (felismeri az "önmaga" és "nem önmaga" közti különbséget) és egy mindig éber immunfelügyeletet hoz létre.


Összefoglalva tehát a legfontosabb pozitív hatásai a következők:


 fokozza a szervezet stressz tűrő képességét;


 depresszióellenes hatása van;


 szellemi és fizikai frissességgel ajándékoz meg;


 növeli az állóképességet és a kitartást;


 támogatja az immunrendszer működését;


 öregedés gátló hatása van;


 javítja az általános közérzetet;


 hatásos mindkét nem szexuális működési

zavarai ellen;


 védi a szívet, normalizálja a rendellenes szívverést;


 megszűnteti a helyi vértelenséget, emellett fájdalomcsillapító;


 cukorbetegeknél serkenti az inzulin termelődését, illetve növeli az inzulin-érzékenységet, ezáltal csökkenti a vércukorszintet;


 magas antioxidatív hatása van, így jótékony lehet a szabadgyökök és mutagének által okozott károk helyreállítá
sában.


https://www.bediamonds.hu/bnmarika1214/


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 138
Tegnapi: 90
Heti: 862
Havi: 1 073
Össz.: 937 461

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Rhodiola (rózsavarjúháj)
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2018 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: borsmenta rajz - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »