DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

nasca_vonalak.gif

Nasca-vonalak

Számtalan rejtelmes építmény van még napjainkban is Földünkön, melyek mibenlétét és építészeti kivitelezését még mindig nem tudja minden kétséget kizáróan megadni a tudomány. Egyik ilyen ,,csodás,, alkotás, a Peru déli területén a fennsík felszínén található ún. Nasca-rajzok.
 Korunk emberét mindig ámulatba ejtették azok a rajzok, melyek a perui fennsíkon találhatók. Már a hódító portugálok is megjegyezték a XVI. században, hogy furcsa rajzok díszitik ezt a területet. Azonban a mai napig, csak találgatások vannak arra nézve, hogy az indián őslakosok mi célból készítették ezen ábrákat.
 
    A vonalakat a Peru délnyugati részén levő sivatagos területen a mintegy 1500–2000 éve, az inka hódítást megelőzően Kr. e. 100 és Kr. u. 600 között ott virágzó Nazca-kultúra népessége hozta létre. A mintázatokat úgy ,,vésték” a felszínbe, hogy a vonalak mentén a mélyebben fekvő könnyebb homokrétegről eltávolították a ránehezedő felső, kavicsos réteget. A változatos minták – az úgynevezett geoglifák – madarakat és emlősöket (például kolibrit, majmot, embert), és geometriai alakzatokat (spirálisokat, háromszögeket, trapezoidokat, párhuzamos vonalakat) ábrázolnak. A hatalmas méretű, részletesen kidolgozott geoglifák Limától mintegy 400 kilométerre délre, csaknem 2 kilométer hosszan nyúlnak el a Rio Grande de Nasca folyó vízgyűjtő medencéjébe.
    Egyes rajzok mérete meghaladja még a 275m-t is, és többségük csak a levegőből látszik. Innen jött az elsődleges feltételezés, hogy ezek az indiánok már évszázadokkal ezelőtt képesek voltak repülni, hiszen a Földről nem lehetett ezen rajzokat elkészíteni...
                         
Ezen állítás viszont a közelmúltban megbukott, amikor néhány tudósnak sikerült egy hatalmas ábrát létrehoznia a Nasca-ihoz közeli fennsíkon, mindössze pár száz méter kötél és néhány bot segítségével. Ennek ellenére még ma is a legelfogadottabb magyarázat a rajzok eredetére, Erich von Danikan-től származik. Az író több könyvében is említést tesz a rejtélyes ábrákról, de ő ezek eredetét földönkívülieknek titulálja. Állítása szerint több ábrából is kitűnik, hogy olyan mintha egy űrhajóshoz hasonló alakot ábrázolna, ill. az ábrák elhelyezése ahhoz hasonlít, mintha  valamiféle ,,leszállópályához,, lenne jelzés... Ki tudja..?
     Az biztos, hogy vannak érdekes leletek, melyek talán igazolják részben állítása igazát. Ilyen azon megtalált emberi koponyák formája, melyek Danikan szerint nem is emberi, hanem ember-földönkívüli  hibrid lények koponyája. Csak a gazdag emberi fantázia szüleménye a dolog vagy ténylegesen állhat mögötte valami...? (antropológusok szerint, ezek eltorzított emberi koponyák, valószínűleg rituális célt szolgáltak ill. a törzsi harcokban ezzel a félelmetkeltő koponyamérettel próbálták elijeszteni az ellenséget...
                                  
    Számos tudós azt is állítja, hogy inkább csillagászati naptár lehetett a megalkotásának célja és különféle szertartásokhoz használták fel az alkotásokat...
                                  
    Néhány éve megjelent egy tudományos publikációban, hogy a Massachusettsi Egyetem egy kutatócsoportja, amely a hidrogeológus Stephen B. Mabee és a régész Donald Proulx vezetésével több éves vizsgálatai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a rejtélyes vonalaknak legalábbis egy része föld alatti víztartalékok helyét jelölte meg. A kutatók végül is öt olyan jellegzetességet találtak, amely rendszeresen együttesen jelentkezett: a régészeti lelőhely, a geológiai törésvonal, a föld alatt áramló rétegvíz (aquifer), a felszínre törő természetes vízforrás vagy kút, és a helyet jelölő geoglifa.
    A terület szegényes körülmények között élő bennszülött lakossága egyébként ma is szűkölködik vízben. A geoglifák jelzéseinek megfejtése, illetőleg az azt kísérő intenzív hidrológiai kutatások számukra is nagy segítséget nyújthatnak a föld alatti víztartalékok feltárásában és életminőségük javításában.
Talán mindegyik elméletben van valami részigazság, de az is lehet, hogy ténylegesen sikerült magyarázatot találni erre az ,,építészeti csodára,,...


 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 129
Tegnapi: 154
Heti: 129
Havi: 1 218
Össz.: 937 606

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Nasca vonalak
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2018 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: borsmenta rajz - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »