DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

tejut.jpg

Tejút

A látóhatártól látóhatárig ívelő Tejút sávját gyönyörű felvételen örökítette meg Daniel López, Tenerife szigetéről. A halszemoptikával készült felvétel majdnem az egész égboltot mutatja.

A képen a Tejút téli sávja látható, amelyben sötét foltok és sávok, azaz csillagközi molekulafelhők is azonosíthatók. A kép közepétől kissé balra az Orion csillagkép található, középen lent pedig egy másik derengő sáv figyelhető meg, enyhén balra dőlve. Ez az állatövi fény, a Naprendszer fősíkjában lévő poranyagról visszaverődő napfény.
A Tejút természete sokáig rejtély volt őseink számára. A görög mítoszokban ez Héra anyateje, amely kifröccsent az égboltra, amikor a kis Herkulest táplálta. A kínai csillaghit szerint a Tejút sávja egy teáskannából felszálló gőz (a Nyilas csillagkép a kínaikat egy teáskannára emlékeztette). Ennél szebb és hozzánk közelebb álló legenda szerint a Tejút akkor keletkezett, amikor Csaba királyfi végiglovagolt seregével az égen, és a lovak patája szikrákat vetett.

A Tejút valójában saját Galaxisunk, a Tejútrendszer számunkra látható része. A Galaxis korong alakjának metszetét látjuk az égen átívelő sávként, mivel magunk is benne vagyunk ebben a korongban. Galileo Galilei fedezte fel, hogy a szépséges égi sáv valójában csillagok ezreiből áll.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 69
Heti: 555
Havi: 1 644
Össz.: 938 032

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Tejút
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2018 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: borsmenta rajz - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »