DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

pomaz.jpg

Pomáz

Budapesttől 2,37 km-re északra, Budakalász és Szentendre szomszédságában helyezkedik el, a Pilis-hegység kapuja. Nagy- és Kiskevély hegyek aljában.

Pomáz ősidőktől lakott hely volt. Újkőkori, réz- és bronzkori temetkezések nyomait is megtalálták, majd szkíta és kelta lakosok előzték meg a rómaiakat, akiknek több villája is a város területén volt. A longobárdok és avarok is itt hagyták nyomaikat. A város neve valószínűleg a latin pomosus szóból (gyümölcsös) származik. Első írásos említése 1138-ból származik: Vak Béla említi egy oklevélben, hogy a falu a dömösi apátság tulajdona.

Kedvelt kirándulóhely a Csikóváralja, a Petőfi-kilátó, a Holdvilág-árok, a Szurdok, a Mesélő-hegy és a Gyopár-forrás közelében. Több turistaszállás mellett a Vróczi úton gyermeküdülő található. Sokféle sportolási lehetőség (lovasiskolák, fittness- és szabadidő klubok, nyitott-fedett teniszcsarnok).

Pomáz a térszerkezeti adottságai, táji, természeti, kulturális értékei alapján fejlesztésre alkalmas húzóágazatának tekinti az üdülést és idegenforgalmat a szakmai, zöld- és kultúrturizmus, a napi rekreáció, a sportolás, a hétvégi kirándulás-üdülés, valamint a tartós üdülés területén egyaránt. Az egyes területek társadalmi és ezáltal gazdasági felértékelődésének nagyon fontos eszköze a Duna-Ipoly Nemzeti Park kialakítása, s a hozzá kapcsolódó eszmeiség értékként való elfogadtatása. A Nemzeti Park és Nemzeti Örökség Program intézményei, illetve rendezvényei kiváló alkalmat nyújtanak a természetet, történelmi hagyományokat tisztelő magatartás elterjesztésére. Pomáz a fővárosi lakóság közkedvelt pihenőhelye. A települést körülölelő zártkerti övezet a nyári napokban megtelik a kiskerttulajdonosok hadával. A kiskertek száma meghaladja a háromezer-nyolcszázat.


Pomáz a Pilis kapuja. Egy-egy szép tavaszi nap 3-4000 bakancsos turista keresi fel a környék kiránduló helyeit. Jelentős utazó réteget képviselnek a Németországba kitelepített hajdani pomáziak leszármazottai, akik többnyire rokonlátogatásra jönnek. Évente 10-12 alkalommal főként ünnepek, szabadságok ideje alatt érkeznek a településünkre. A faluban 2 panzió (egy 102 fős és egy 12 fős) ad szállást a rokonokkal nem rendelkező utazóknak. Az átmenő családoknak, diákoknak lehetőségük van a megpihenésre, rövidebb időtöltésre, a széles skálán mozgó vendéglátó egységekben az olcsó, gyors étkezési vagy teázási lehetőségtől (piactéri-állomási büfé-salátabár, Hősök téri pizzéria) a hangulatos, kulturált éttermekig (Rákos pince, Kincsem vendéglő, Udvaros Csárda) és a falusi kocsmákig.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 69
Heti: 555
Havi: 1 644
Össz.: 938 032

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Gyerekkorom városa Pomáz
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2018 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: borsmenta rajz - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »