DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

maja_freskok.jpg


Különleges freskók a maják mindennapjairól

Szokatlan freskósorozat mutatja be a maják mindennapi életét annak a piramisnak a falain, amely hosszú évszázadokig rejtőzködött a dzsungel mélyén, a guatemalai határ közelében.

 

A piramis a valaha volt egyik legnagyobb maja város, Calakmul (Kalakmul) része volt. Az ötvenezres lélekszámú város volt a székhelye a "Kígyó Feje államközösségnek" az úgynevezett klasszikus maja időszakban, i.sz. 300 és 900 között.

Az eddig ismert maja falfestmények a korabeli elitet, uralkodókat és a papságot, csatákban aratott győzelmet vagy vallási tárgyú jeleneteket ábrázolták. Ez az első alkalom, amikor sikerül átlagembereket "meglesni" maja falfestményeken. "A lelet teljes mértékben meglepett mindenkit" - húzta alá Simon Martin, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki tanulmányozta a freskókat és a jelenetek alatt szereplő hieroglifákat.

A falfestményekre a piramisépítmény egyik "rétegében" bukkantak rá. "A maják a régi építményeket ráépítéssel bővítették" - magyarázta a tudós. Ám míg a többi rétegről lekaparták a falfestményeket, ezeket a freskókat a jelek szerint gondosan megőrizték, egy réteg agyaggal bevonva a színpompás jeleneteket. "A gondosság, amellyel betapasztották a falfestményeket, arra enged következtetni, hogy különleges jelentőséggel bírtak" - emelte ki Simon Martin.

A falfestményeknek köszönhetően megismerhető a korabeli ruha- és ékszerdivat, valamint a maja gasztronómia. A jelenetek bemutatják, hogy miként és miből készültek az étkek, és hogyan szolgálták fel azokat. A maják étrendjében igen fontos szerepet játszott a kukorica - a falfestmények egyikén egy asszony nagy fatálon kínálja az egybegyűlteknek a tengeriből készült étket. Egy másik jelenet egy férfit és egy nőt ábrázol, aki kukoricakását szolgál fel.

Michael D. Coe, a Yale Egyetem majaszakértője a falfestményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a korábban ismert freskók el voltak rejtve a piramisok belsejében, a most felfedezettek viszont a külső falakat borították. "Ez azt jelenti, hogy bárki láthatta őket" - hangsúlyozta.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 69
Heti: 555
Havi: 1 644
Össz.: 938 032

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Maja freskók
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2018 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: borsmenta rajz - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »