DOLGOZZ OTTHON

MUNKA AZ INTERNETEN KERESZTÜL!

c-vitamin.jpg

C-vitamin

C-vitamin. Az univerzális vitamin.

Sajnos, sokak számára nem világos, hogy mikor és mennyi C-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Igaz, nem könnyű eligazodni a témában, hiszen a hivatalosan felnőtteknek ajánlott napi 60 mg és Nobel-díjas tudósunk, Szentgyörgyi Albert által bevett 1000 mg között, azért óriási különbség van.

Jogos tehát a kérdés: 

Mikor és mennyi C-vitamint ajánlatos szedni?

A kérdés első felére a válasz az, hogy: MINDIG. A második felére pedig az, hogy: SOKAT.

A C-vitaminnak két fő feladata van a szervezetünkben. Az egyik az immunvédelem, a másik pedig a psziché stabilizálása. A C-vitamin indítja be ugyanis a boldogsághormonok és a béta-endorfin termelését. C-vitaminra állandóan szükségünk van, mivel nagyon gyorsan kiürül a szervezetből. A nagyobb mennyiségektől pedig nem kell félni. Nyugodtan szedhetjük, semmi „bajunk” nem lesz tőle. Legfőképpen stresszes helyzetekben, szorongással, pánikbetegséggel, depresszióval küzdők számára, fertőzéseknél, láz esetén, műtétek után, gyógyszerek használatakor, terhesség és szoptatás ideje alatt, valamint sportolóknak, dohányosoknak és alkoholt fogyasztóknak ajánlott.

Mi látszik ebből? Az, hogy ajánlatos szinte mindenkinek C-vitamint szednie, hiszen valamelyik kategóriába biztosan beleesik. Sajnos a táplálékkal nem tudjuk kielégíteni ez irányú szükségleteinket, mivel manapság már minden gyümölcsnek és zöldségnek lecsökkent a vitamin tartalma. Tehát a pótlás elkerülhetetlen. A terhesség  és a szoptatás ideje alatt 50%-kal, cukorbetegeknek pedig 30%-kal nagyobb mennyiségű C- vitaminra van szükségük naponta...és a dohányosoknak is több C-vitamint kell fogyasztaniuk, mint nem dohányzó embertársaiknak, mivel egy db cigaretta elszívása 25-100 mg C-vitamint von el a szervezettől. Aztán ott vannak a gyógyszerek, az aszpirin, a tetraciklinek (antibiotikumok) és a fogamzásgátlók, amik szintén ürítik a szervezetből a C-vitamint.

Mekkora az ajánlott mennyiség? 

Általánosan ajánlott kiegészítő mennyiség 200 mg körül van. De a betegségek, megváltozott egészségi állapotok esetén nem árt, ha feltöltjük raktárainkat. Így könnyítve meg szervezetünk működését.

Ebben az esetben az ajánlott mennyiség 500 és 1000 mg körül van. Ha valaki fáradt vagy beteg, szedhet folyamatosan 1000 mg C-vitamint is, főleg ha dohányzik. Ennél nagyobb mennyiséget akkor érdemes szedni, ha az ember náthás, lázas, gyulladás van a szervezetében vagy elkapott valamilyen fertőzést, illetve műtéten esett át.  
 
Mit érdemes még tudni róla?

A C-vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható az alábbiakban: csipkebogyó, citrusfélék, paprika, feketeribiszke, eper, brokkoli. A csipkebogyó C-vitamin tartalma többszörös a citromhoz képest, körülbelül tízszer annyit tartalmaz. Azt fontos tudni, hogy a C- vitamin rendkívül érzékeny, ami azt jelenti, hogy felbomlik a nedvesség, fény, levegő és hőmérséklet hatására. Így például főzés közben is romlik az étel C-vitamin tartalma. A C-vitamin folyamatos szedése és állandó bevitele azért javasolt, mert a szervezet nem tárolja, vízben oldódik és a felesleg, amit nem használ fel a szervezet pár órán belül kiürül. Érdemes emiatt nyújtott hatású, természetes eredetű C-vitamint venni.

Mik gátolják a C-vitamin felszívódását? 

    Az egyszerű cukrok gátolják a C-vitamin felszívódását (pl. a méz is), mintegy versenyeznek a C-vitaminnal a szállító rendszerben
    A szénhidrát bevitel akár 6 órán át is 50%-al csökkentheti a C-vitamin felszívódást
    Az alkohol megköti a C-vitamin nagy részét

Mikor van szükség több C-vitamin bevitelére?  

    A dohányzás megköti a bevitt C-vitamin nagy részét, ezért dohányosok számára emelt C-vitamin bevitel szükséges
    Az Aszpirin 3-szorosára gyorsítja a vitamin kiürülését a szervezetből (tehát a C-vitamin 1 óra alatt kiürül), ezért Aszpirin szedésekor gyakrabban kell pótolnunk a C-vitamint.
    Daganatos betegségek esetén is több C-vitaminra van szükség
    Téli-tavaszi időszakban csökken a táplálékok C-vitamin tartalma, ezért csökken az ellenálló képesség. Ennek megelőzésére ajánlott étrend kiegészítő formájában pótolni
    A szén-monoxid tönkreteszi a C-vitamint, ezért a nagyvárosban élők növeljék a bevitelt
    A fizikai terhelés is fokozza a C-vitamin kiürülését. Sportolók számára különösen fontos a C-vitamin pótlás, főleg versenyek előtt

 

 Mikor csökken ételeink C-vitamin tartalma? 

    Erős fény, valamint magas hőhatás és páratartalom következtében a C-vitamin gyorsan bomlik
    Főzéskor és lúgok hatására a C-vitamin szinte teljes egészében elbomlik
    Hámozással a C-vitamin tartalom kb. 60%-a vész el
    Fagyasztás során a C-vitamin 25%-a vész el
    Friss zöldség szobahőmérsékleten tárolva néhány napon át szinte minden C-vitamin tartalmát elveszíti
    Az alma 2-3 hónap tárolás után 60% C-vitamint veszíti el
    100 g friss burgonya ősszel, betakarítás után még 30 mg C-vitamint tartalmaz, tavasszal már csak 8-at, nyáron már szinte semmit.

Ajánlás: 

    Ügyelni kell a tárolásra! Friss gyümölcsöt, zöldséget, a betakarítás után minél hamarabb fogyasszunk el és csak hűtve tároljuk!
    Amennyiben pótoljuk a C-vitamint valamilyen táplálék-kiegészítővel, úgy azt étkezés közben vegyük magunkhoz. Ekkor szívódik fel belőle a legtöbb.
    Ajánlott folyamatosan felszívódó készítmények fogyasztása, melyek a bevételt követően akár 6-8 órán át szívódnak fel.

Nézzük a tényeket!

Multifunkcionális vitaminként:

    a szervezetet összetartó  kötőszövet (a kollagén) egészséges működésében játszik szerepet
    az enzimek egyik fontos alkotóeleme
    javítja a vörös vértestek vasmegkötő képességét
    fokozza az adrenalin működését, ami támogatja a szervezetet a stressz állapotok kezelésében
    megvédi az oxidációtól az egyes zsírban oldódó vitaminokat, mint pl: A-vitamin, E-vitamin és egyes B-vitaminok
    serkenti a fehérvérsejtek termelését (immunrendszer)
    az allergiák kialakulásával összehozott fehérjék, a hisztaminok termelését csökkenti
    segíti a vas felszívódást

Mindezek mellett számos egyéb pozitív hatása ismert:

    Az agyra is jótékony hatással van, akárcsak a B vitaminok
    Az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepe van
    Az allergének (virágpor, állati szőrök) kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatásait nagy mennyiségben szedve megakadályozza
    Az allergiás tüneteket mérsékli
    Az asztma tüneteit megelőzi és gyógyítani tudja
    A B12 vitaminnal és a folsavval együtt ösztönzi a vörösvértestek érését
    A csecsemőmirigy (thymus) működését fokozza
    Csontképződésben vesz részt
    E vitaminnal működik együtt
    Az égési sérülések gyógyulását fokozza
    Enzimet aktivál
    A fehérvérsejtek működéséhez nélkülözhetetlen
    A fizikai teljesítőképességet fokozza
    A fogínyvérzést csillapítja
    A gyomorban a rákkeltő nitrozaminok képződését megakadályozza (gyomorrák)
    A HDL koleszterinszintet (jó típusút) emeli
    A hisztamin felszabadulását gátolja, ezáltal védelmet nyújt időseknek a légzőszervi megbetegedésekben
    A húgyúti gyógyszerek hatását fokozza
    Az immunrendszert erősíti
    Az interferon szintjét emeli a vérben, ami a vírusfertőzések és a rák leküzdésében játszik szerepet
    Izületi gyulladások esetén fájdalmat csillapít
    A koleszterinszintet csökkenti a vérben
    Kollagén képződésben vesz rész
    Az LDL koleszterin oxidációjának megakadályozásában különösen hatékony
    A mellékvese hormonok szintézisében részt vesz
    A műtétek utáni sebgyógyulást fokozza
    A nátha tüneteit enyhíti és sietteti a gyógyulást, de a betegséget nem tudja megakadályozni
    Az öregedési folyamatokat lassítja
    Porcképződésben vesz részt
    A rákkeltő anyagokkal szemben védelmet nyújt
    A sebgyógyulást fokozza
    A sejtlégzésben fontos szerepe van
    A skorbut kialakulását megakadályozza
    Stressz ellen védelmet nyújt
    A szabad gyökök ellen nyújt védelmet
    A szürke hályog kialakulásától óv
    A vas felszívódását segíti
    A vérrögök gyakoriságát csökkenti, így csökken a szívroham és az embólia kialakulása
    Vírus és baktériumfertőzéseket segít megelőzni

Érdekesség:

Dr. Tinus Smits holland homeopata orvos autista gyerekeket gyógyít homeopátiával és étrend kiegészítéssel, valamint a táplálkozásuk megváltoztatásával. Többek között előírja a C-vitamin, a cink és a halolaj szedését.

„A C-vitamin alapvetően az agyi oxidatív stressz-állapot megszüntetésében játszik fontos szerepet, de emellett elősegíti a réz, a higany, az ólom, a kadmium és nikkel kiválasztást, az enzimműködéseket és a folsav metabolizmust. Az emberi szervezet nem képes C-vitamin előállítására, viszont – különösen stressz-állapotokban – nagyon sokat használ. ’’

Dr. Smits a C-vitamin magas dózisú adagolását javasolja mind terápiás, mind megelőzési szempontok miatt.  Véleménye szerint az autistáknál a C-vitamint zsír-oldható formában is be kell juttatni a szervezetbe, mert így az agy-vér gáton átjutva az agysejtekhez is eljut. 

Írta: Dobrai Erzsébet

Felhasznált irodalom: Tinus Smits "Spektrumbetegségek" kezeléséhez ajánlott étrendkiegészítők

Earl Mindell: Vitamin Biblia


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 372
Tegnapi: 101
Heti: 923
Havi: 2 899
Össz.: 1 249 788

Látogatottság növelés
Oldal: C-vitamin
DOLGOZZ OTTHON - © 2008 - 2024 - dolgozzotthonnetmunka.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »